Over onze stoffen / wasvoorschrift

LINNENGOED

Graslinnen is een oude benaming voor een speciale, ouderwetse kwaliteit lakenkatoen; een stevige gebeukte katoenen stof die op echt linnen lijkt. Deze stof - met een iets geruwd oppervlak - heeft dat knisperende, licht krakende effect wat doet denken aan het linnengoed van vroeger tijden. Dit in tegenstelling van het moderne lakenkatoen, wat soepel en zacht is.

Wij gebruiken dit "graslinnen" voor al onze witte lakens, (rol)slopen en dekbedovertrekken.
Het "graslinnen" is uitsluitend verkrijgbaar in wit. 

WASVOORSCHRIFT

Vrijwel alle stoffen die natuurlijke vezels bevatten, krimpen in de was, dus ook katoen. Dit gebeurt omdat de stoffen in elkaar worden gedraaid en vervolgens flink worden uitgerekt tijdens het spinnen. Wanneer de vezels vervolgens in aanraking komen met warm water, zullen ze trachten terug te gaan naar hun oorspronkelijke (dus niet uitgerekte) vorm. Een tweede reden voor krimp is: het draaien van de wasmachine of wasdroger. Door het continue bewegen treedt hetzelfde effect op als wanneer stof in aanraking komt met water: het inklinken van de vezels waardoor het linnengoed krimpt.

Hoe wordt voorkomen dat linnengoed (te veel) krimpt?

Voordat u het linnengoed voor de eerste keer wast, raden wij aan dit een nacht in koud water te weken. Dit kunt u doen door het in de wasmachine op het koude spoelprogramma te doen zonder toevoeging van wasmiddel of wasverzachter.

Zodra de trommel is gevuld met water en een paar slagen heeft gedraaid, zet u de wasmachine uit en laat u het linnengoed een nachtje weken.

De volgende ochtend kunt u het spoelprogramma afmaken en het direct daarna wassen met wasmiddel, echter de eerste keer liever niet heter dan 40°C. 
Dit geldt alleen voor de eerste keer dat u het linnengoed wast!

De keren daarna kunt u het linnengoed op 60°C wassen, echter wij raden u echter aan om dit slechts af en toe te doen en niet iedere keer. De lange intensieve wasprogramma's wassen wel goed schoon, maar veroorzaken ook slijtage.

Na het wassen kunt u het linnengoed ophangen of in de droger drogen, maar niet te heet. Als u een linnengoed (beddengoed) programma heeft, dan verdient dit de voorkeur. Indien u het linnengoed wilt strijken, kunt u het beste het "strijkdroog" programma van uw droger gebruiken.

Hoewel wij met de fabricage van ons linnengoed rekening houden met een krimppercentage van ca. 5 %, verdient het de aanbeveling om bovenstaande instructies te volgen om te sterke krimp te voorkomen.

Linnengoed wat door een verkeerde behandeling te veel is gekrompen, kunnen wij dan ook niet retour accepteren als "fabricagefout".

ROLKUSSENS

Een goede tijk voor een (rol)kussen moet "donsdicht" zijn, maar ook soepel en zo licht mogelijk. Voor onze (rol)kussens wordt een fijngeweven, maar zeer stevige katoenen stof gebruikt. Hoe dunner de draad, hoe meer schering en inslagdraden er in een vierkante inch verwerkt kunnen zijn (threadcount of yarncount). 

De fijnste stof die nog voldoende sterk en donsdicht is, is een stof geweven met Nm200 draden en weegt slechts 75gr/m2. Deze stof wordt ook wel BW daunen-batist of Percal (Percaline) katoen genoemd.

De daaropvolgende kwaliteit is een Nm150 ook wel aangeduid met Maco Cotton.
Daarnaast bestaat de Cambric Nm135 en Nm100.

Voor onze rolkussens met kapok wordt de Percal of Maco Cotton gebruikt.
De rolkussens met veren zijn meestal gemaakt van Cambric katoen.

© 2010 - 2024 Linnen & Lavendel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel